6 Secrets to Say ‘NO’

by Khafayah Abdulsalam

It’s a simple known fact that if we are overwhelmed with too many commitments we will never be productive. Life management will be very poor, spreading you in too many directions. The dunya will begin to control us and we will lose track of our time, value and space. When we were young, one of the first word we learnt to say was “No”.

However as we grow older we begin to lose our self-confidence/esteem and begin to say “Yes” instead to all requests. We look like the nice person and person-pleaser. In the meantime our important goals and commitments are put on the back burner. We have lost the concept and are generally scared to say no to others out of fear of rejection. This impacts our ability to make decisions, as we feel it may jeopardise relationships. We should never lose fact or sight of our purpose in this world. It all begins with managing ourselves and self accountability. As Umar (may Allah be pleased with him) reminds us: “If you have your own schedule and set of priorities you are well in control, and know what other commitments you will be able to accommodate.”

So, the first person you need to say ‘no’ to is yourself. Say no to kids, spouses, family and work colleagues in a nice firm gentle way. After all, saying no is really about how much you value your time and space. As Allah tells us in Surah Al-Asr, a productive Muslim has to use their time wisely.

For example: what happens when you take a kid to a shopping centre? We know they will always find something they would like to have. Is it wise to continuously say yes and give in to every request? Okay – you may think it might avoid the tantrums and the screaming in the short run. However doing so over a long period of time would result in a child who is spoilt and undisciplined.

Umar (may Allah be pleased with him) said something beautiful, what translates as: “I cannot be deceived, even by my own self, hence why the first being you say no to is yourself.” Ask yourself: do you find it difficult to say no since you have built up a good relationship with someone? At work do you stay behind working long hours to cover work that you were unable to complete, because you were busy attending to everyone else’s requests? If that is the case, then your family and friends suffer as a direct consequence of your lack of ability to say no.

Saying no is your prerogative to staying productive and minimising stress and frustration. I know you like to appear indispensable and helpful to others though let’s make that commitment today to start saying ‘no’ to the unimportant things in life and ‘yes’ to things that are most important to us.

Here are six simple practical solutions on how to say “No”:

1. Say No to Yourself

The first person you say no to is yourself. The most difficult person you will have to deal with is you. It’s time to say “No” to you in order to realise that failure to accept another persons’ request in order to achieve your primary goals and fulfil your duties is at times necessary.

2. Value your Time

Know your commitments and how valuable/precious time is. When someone asks you to dedicate some of your time to a new commitment, you’ll know that you simply can or cannot do it. After evaluating your current workload and commitments and decide that you cannot, gently tell them that you have a full plate and aren’t able to help right now. You need to be polite but firm about guarding your time.

3. Plan Ahead

Planning brings order to your life in two ways: first, it tells you how to get from where you are to where you want to be; secondly, it identifies the required tasks and resources to get you there. Planning is the key to managing events in your life.

4. Prioritise Commitments

Consider your goals and schedules before agreeing to take on additional work. Prioritising commitments will ensure that you spend your time and energy on those that are truly important to you. Even if you do have some extra time (which is rare), is this new commitment really worth your time? Personally for myself I know that more commitments means less time with my kids, who are more important to me.

5. Say “No” to Your Boss

Yes – sometimes even the highest in authority have to be told No! At times we feel that we have to say yes to our boss in order to protect our professional repute. However your boss is also human, so let him/her know that by taking on extra commitments your productivity is affected and jeopardizing your existing committments. If your boss insists to re-prioritize the projects or tasks, kindly explain that there’s only so much you can take on.

6. Get Back to Focus on Yourself

When you’re asked to do something for someone else, instead of providing an answer on the spot it’s often better to tell the person you’ll give their request some thought and get back to them than to impulsively make a promise and fail to deliver. This will allow you time for consideration and checking your commitments and priorities.

Also, this isn’t an excuse to say ‘No’ to those we are obligated to serve such as our parents in their time of need. If you are going to say no to your family, friends and colleagues always give them a reason why you have to refuse (depending on the situation). It helps others respect your decision and understand where you are coming from. This is crucial to maintaining and having a strong relationship.

”No” is the New ‘Yes’

People will appreciate you much more once you can give them your undivided attention if you said “No” to other requests. Your home life will be better and inshaAllah your career will soar! You can focus on doing things you love, instead of always focusing on obligations. If you have never said no, here is a quick exercise I use with my clients. Start off by practicing saying no quietly, and then gradually increase the intensity till you are saying no aloud. Introduce some are gestures to push away what is no longer acceptable to you. Then begin to decrease the intensity of the volume till it’s almost a whisper. You should now be able to say “No” authoritatively, confidently and quietly.

Posted in Tarbiyah! | Leave a comment

Uni manakah yang bakal ku jejak?(UK edition-PART 1)


Salam wbt…alhamdulillah..dah 7 bulan saya menjejaki bumi United Kingdom..pada mulanya rasa takut..Takut culture shock,takut salah pilih uni,takut terguna duit lebih daripada KPM bagi,dan takut macam2!😦 tapi alhamdulillah…🙂 banyak bantuan yg Allah SWT salurkan dan banyak juga bantuan daripada kawan-kawan dari segi tarbiyah,semangat dan sebagainya..

Dengar cerita adik-adik tengah pening nk carik universiti mana hendak dituju,betul ke?

Di sini saya dan kawan-kawan ingin share sedikit tentang beberapa universiti yang di United Kingdom ni..

Kita mulakan dengan

UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON

Yg colour biru tu bus Uni soton..leh jalan g mane2 je.Pakcik driver bus yang sentiasa berpakaian smart dan ceria selalu😀.kalau duduk hall,xpayah dah bayar bas!travel g mane2 around soton,just touch your student id then GO!🙂

ni la senior2 korg kat soton dan menerajui Malaysian Student Association

Okay.Sekarang kita cerita mengenai Life pula:

  • Southampton telah diberikan kadar rate C.
  • InsyaAllah semua duit cukup kalau pandai berjimat dan bawa bekal ke kelas setia hari.
  • Rumah yang paling mahal adalah £87-92 per week (Hall) dan yang paling murah £52 per week(rumah biasa)
  • Makanan halal senang je nk cari insyaAllah
  • tapi di Soton bukan lah bandar sebesar London dan Birm.Tetapi disini lah tempat paling harmoni untuk belajar.jauh dari kesibuka bandar dan sebagainya.🙂

Academic:

  • Depends on each subject.kalau Mathematics dan Actuarial Science,korang semua kena siapkan 4 assignments every week sampai lah cuti dan sampai lah korang dah grade…nampak susah..but alhamdulillah..kami survive jgk🙂
  • Chemistry dan Engineering, every week ada lab dan report yg perlu dihantar.tetapi ada juga yg every two weeks.but it depends on your course.Dont Worry..walaupun di Soton nampak Hectic,but still,korang akan dapat Scholarship(untuk all maths,chem and some of engineering students) every 3 months ikut results Alevel korang smpai lah korg graduate.(tapi dengan syarat,jangan repeat SEMESTER EXAM)
  • EXAMSSS….Di Soton ada 2 kali exam dalam setahun iaitu selepas winter holiday dan sebelum summer holiday(Semester exam).

Miscellaneous

  • Tahun ini insyaAllah akak dan Asyraf Zulazni(Skod daripada KMB) akan memegang MSA.kalau ada apa-apa ketidak jelasan boleh lah contact akak +44736972113 @ +60135938663.atau add akak kat skype amy_buffy1990@yahoo.com.untuk students KYUEM,boleh contact Hanisah Hanapi (+447510866994) @ maxsah_n2@yahoo.com.
  • MSA akan membuat pelbagai aktiviti.Amat-amat dialu-alukan kedatangan korang semua!!🙂

UNIVERSITY OF SHEFFIELD

ni lah peneraju SMSA

Family Sheffield🙂

Info menarik tentang LIFE AT SHEFFIELD:

  • merangkap no 3 of the Lowest Living City.Bak kata saudara Asyraf, makanan halal senang nak cari sebab semua kedai halal dekat-dekat je.Daging dan ayam halal sangat lah murah.
  • Biasa nya student malaysia yang datang ke Sheffield tak duduk hall sebab banyak sangat rumah yang murah-murah. Ada yang £175 je sebulan termasuk la bil gas,air dan elektrik
  • Kalau nak duduk hall pun xde masalah.sebab Hall di Sheffield adalah antara Hall terbaik di UK.sila rujuk link ini.
  • xperlukan bus untuk ke kelas sebab terlalu dekat dengan perkampungan Melayu Sheffield.Kata Asyraf lagi,Sheffield merupakan kawasan no 3 yang paling ramai melayu.ada advantage juga tu.🙂

ACADEMIC:

  • Library di University of Sheffield akan dibuka selama 24 jam.
  • Bak kata Asyraf,Senior2 di Sheffield sangat pemurah dengan nota-nota sama ada hard copy dan soft copy.Konklusinya,xperlu risau untuk tolong apa-apa dengan senior dari segi academic
  • Exam di Sheffield sama macam di Soton.

MISCELLANEOUS

  • Seandainya kalian ada kemusykilan,bolehlah berhubung dengan saudara Asyraf +447598789396 atau Hilman +447747498092 atau saudari Hidayu +447908970544

UNIVERSITY OF BIRMINGHAM

Ni lah senior2 maths di Birmingham🙂

Winter time!!

Okay..akak nk ceritakan sedikit tentang LIFE DI BIRMINGHAM(based on Nada’s story):

  • Kawasan Kadar C
  • Birmingham is the 2nd largest City in the UK after London City.Besar sangat Birmingham!akak pernah pergi dan ramai muslims di situ.MashaAllah~
  • Orang selalu datang Birm untuk shopping.So,beware!😀
  • Nak cari makanan halal di Birmingham sangat lah senang sebab populasi Muslim sgt besar.Nak cari jubah,tudung,stokin dan sebagainya untuk keperluan muslim sangatlah senang di Birmingham.
  • Kalau ada junior-junior yang nak datang Birm,insyaAllah boleh contact senior-senior.Mereka boleh uruskan insyaAllah.
  • Hall di Birmingham agak mahal. So, preferable untuk duduk luar.

ACADEMIC

  • Di Birmingham,peperiksaan memang lain dari Soton dan Sheffield.Academic assessment per year bukan per semester.
  • Tapi advantagenya,semasa orang lain tengah exam,anda boleh lah pergi bercuti.Cuma ‘sakit’ sedikit semasa nk exam nanti lah.sebab kena belajar untuk one year syllabus🙂
  • Di Birmingham ada ramai senior maths.Harap-harap ini boleh membantu pelajar-pelajar maths yang nk ke Birmingham.InsyaAllah

MISCELLANEOUS

UNIVERSITY OF LANCASTER

nilah kakak2 korang kat Lancaster

Life @ Lancaster:

  • Kawasan Kadar C
  • Accomodation on campus quite expensive & every year naik, around £80 untuk bilik yang semua kena share dan ada sink. Tu paling murah utk 2011/12 tp so far kalau nk duk kt dlm, still best, sangat lah dekat dgn lecture hall. Kalau duduk off campus, boleh juga dapat yang murah around £60 exclusive (bil2 tu leceh n uruskn even totally murah lg), n £75 utk inclusive.
  • Kalau duduk di luar, semuanya dekat, boleh jalan kaki nak ke City, except university, 45 min nk jalan. So, utk buspass, £200 pound untuk 3 term time dan untuk yang tidak ada buspass, £2.25 return setiap hari. So, these are the options to buy buspass if choose to stay off campus.
  • Makanan halal agak sukar untuk di cari.kalau nak makanan halal di restoran dan sebagainya boleh je nak ke Preston.Dont Worry lah🙂

Academic

  • Assessment di University of Lancaster adalah mengikut tahun dan bukan mengikut semester.Jadi adik2 semua boleh lah berehat2 sewaktu org2 lain periksa semester,tapi mesti bekerja keras untuk setiap kali exam🙂
  • Kata kak Faridah Ismail,department physics nampak macam advanced sedikit sebab boleh print notes dan sebagainya di department tersebut!mashaAllah best!
  • Untuk mathematicians,online assignment dan assignment amat-amatlah penting dan akan carry mark dan markah tersebut akan dibawa ke final exam marks🙂
MISCELLANEOUS
  • Untuk keterangan lanjut,bolehlah menghubungi kak Faridah Ismail yang sentiasa mengalu-alukan kedatangan adik-adik🙂.ini nombor beliau +447926415127
UNIVERSITY OF CARDIFF

ni la dia puteri2 cardiff🙂
Okay let me write in English…

Cardiff University

Student Life

Cardiff is a thriving and attractive city which is widely recognised as an outstanding place in which to live and study. It combines all advantages of a compact, friendly and inexpensive location with the cultural and recreational facilities of modern capital city.

Everything is within walking distance. This is what common Malaysian students say and it is true. If you live in university accommodation usually it takes you 5 to 15 minutes to the university building. Malaysian students who live in commercial house use bicycles to the lectures, taking them about 10 – 30 minutes.

Halal food and mosques are everywhere. You can pick different buffet restaurant for different 7-days a week. The nearest park is Cardiff Bute Park, this is where Malaysian student play soccer and Frisbee, or having a barbeque picnic. Good road and rail links with the rest of the UK. Cardiff is connected to Megabus links which is the cheapest bus service in UK.

Cardiff Nusantara Network(CNN) and MSSCF both are main Malaysian undergraduate organisation. CNN is where you want to socialize with other Malaysian, Bruneian and Indonesian while MSCCF is handling cultural and sports event.

Don’t like a hectic life style like Kuala Lumpur and London. Come to Cardiff and you’ll understand what freedom is.

Examintation

Medic – 1 exam period per year + placement to hospital.

Engineering – 1 exam period per semester + coursework.

Other Courses – usually has 1 exam period per semester + coursework. But some course does not have any exams at all

Accomodation

You have two choices which is University Residence or Commercial Residence. But it is advisable to 1st Year students to live in University Residence.

Pro and Cons

University Residence

-Usually near to University Building

-Cost includes all bills and cleaner will come to your residence every week.

-Any problem just contact the Residence Manager

-You have to cook by your own

Commercial Residence

-cheaper than University Residence

-live and cook together with your friends in the same house

-quite far compared to University Residence
Living cost

University Accommodation (cheapest) – £280 per month but usually includes all bills (electric, gas, water, internet etc.)

Commercial House (depends on Area)
Riverside (15-30 minutes to University Building) – Average £160 per month excludes bills. If includes all bills and food £200-£250
Others Area – £200 – £300

Food

Self-catered – £20 to £50
Outside £100 – £200

Bicycles

New – £100 – £400
Second – £25 – £60

Bus

For academic purpose, only Medic students need to use bus service when they go to the placement

Basic Instruments – £50

 

Contact Person

1. Abdul Aziz Sapiai (CNN)

FB: Abdul Aziz Sapiai

Email: az_aas@yahoo.com.my

2. Muhammad Amir Hashim (CNN)
FB: Amir Hashim Soksek KYUEM

Email: kidaichi123@yahoo.com

3. Nur Jannah Mohamad (CNN)

Facebook: Nur Jannah Mohamad

Email: jannah.mohamad@yahoo.co.uk

 Cardiff Bay, take a tour on a bout

Queen Street, main shopping walk way

 Cardiff Bute Park, where Malaysian jogs, play soccer and have a picnic

Cardiff Castle

Okay adik2..sekian dahulu daripada kami..

insyaAllah next entry will be University of York,University of Sussex,University of Nottingham,University of York,University of Manchester,Queen’s University Belfast!

Tunggu ye..🙂

p/s:adik2 dah boleh start khatam kan past years physics n etc…baca betul2 soalan k🙂

Jangan Lupa sembahyang,dan yang non-muslim, Just Pray,It might ease our hardship🙂



Posted in khas utk junior | Tagged | Leave a comment

Ukhwah itu apa?

Baru tiga hari yang lepas ana balik dari Plymouth kerana menghadiri Cuti-Cuti Musim Bunga..memang sangat best!mashaAllah dengan layanan AJK-AJK Sambutan,makanan dan layanan tuan rumah yang kami tumpang pada hari pertama kami sampai,rasa macam puteri pula😀

Banyak yang ana pelajari sepanjang program..tak kira apa topik pun yang dibincangkan, ana mengambil serious tentang apa yang ana dapat sepanjang program.Antaranya mengenai macam mana nak tahu “is he the one for me?” dan macam-macam.(nak jugak highlight ^.^)

tapi apa yang ana terfikir untuk kongsikan adalah topik..UKHWAH..

Bila ana sampai ke UK,ramai yang letakkan ukhwah yang mereka ikatkan dengan sahabat mereka dengan “ukhwah fillah”..

Macam mana kita nak realisasikan ukhwah kerana Allah tu?

Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara , maka damaikanlah diantara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat” (surah al-Hujurat : 10)

Rasulullah s.a.w bersabda “ Daripada Nu’man bin Bashir r.a : Bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Perbandingan orang-orang mukmin pada kasih sayang mereka adalah seperti tubuh badan uang satu , apabilah satu anggota berasa sakit seluruh badan akan turut merasainya.”

PERGH!memang hebat kalau betul kasih sayang sesama manusia memang berlandaskan Islam..

Teringat kisah muhajirin dan ansar..they are completely strangers among each other..tapi still,puak ansar boleh korbankan keselesaan dan apa yang mereka suka kepada golongan Muhajirin…MasyaAllah..macam mana lah pengorbanan tu di sisi Allah..tentu tinggi darjatnya..

Menurut Imam al-Ghazali,

 Ada 4 kategori :

1-Ukhuwah dijalinkan atas dorongan keseronokkan seperti paras rupa,tingkah laku dan sebagainya

.2- Untuk kepentingan diri (peribadi) untuk tujuan kebendaan di dunia tak lebih dari itu

.3- Untuk kepentingan akhirat semata-mata seperti pencinta ilmu mengesihi guru dan para ulamak bukan untuk mendapat keuntungan kebendaan didunia tetapi untuk mendapatkan iman dan taqwa yang pasti dapat menyelamatkan dari azab api neraka di akhirat.

4- Persaudaraan yang diikat erat daripada kesedaran iman dan taqwa kepada Allah. Terjalin semata-mata patuh dan taat , menyembah dan menyerah diri kepada Allah.

Yang mana satu kategori ukhwah yang anda janjikan kepada sahabat anda?


Apabila anda berani meletakkan ukhwah anda dan sahabat-sahabat anda keranaNya,pasti ada cabaran yang menduga..

Mesti ada salah faham..

Terhasad dengki apabila si kawan dapat rezeki lebih..

Terasa apabila kawan tak sengaja menyakitkan hati kita..

macam-macam..

Namun,itu bukan alasan untuk tidak meletakkan Islam sebagai basic ukhwah..

Terdapat prinsip berukhwah dalam Islam..

1- Perdamaian atau hubungan yang baik , saling bermaaf-maafan dan tidak terlalu sensitif.

Firman Allah : “Maka hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan perbaikilah         hubungan antara kamu dan taatlah kepada Allah dan Rasulnya sekiranya kamu orang-orang yang beriman “

( surah Al-anfal : 1 )

2-  Saling kasih mengasihi dan cinta mencintai ke arah mengeratkan lagi ikatan ukhuwah

Perkara ini amat susah untuk manusia praktikkan dan dipandang remeh!

.Firman Allah : “ Kamu sekali-kali tidak sampai kepada kebaikkan sebelum kamu menafkahkan sebahagian harta yang kau cintai dan apa sahaja yang kamu nafkahkan , maka sesungguhnya Allah mengetahuinya” ( surah Ali Imran : 92 )

Allah menjelaskan bahawa kasih sayang dan cinta mencintai antara satu sama lain boleh dipertingkatkan melalui sedekah.Kasih sayang dapat disuburkan sehingga mencapai taraf yang paling tinggi jika ornag-orang kaya mengorbankan segala sesuatu yang paling disayangi untuk membela nasib golongan malang.

Apatah lagi jikalau kita mengorban sesuatu untuk kemaslahatan dakwah.Ukhuwah yang disandarkan atas dasar untuk kepentingan umat Islam(dakwah) adalah yang paling utama.

AGAIN!DAKWAH BUKAN HANYA DILAKUKAN OLEH PENDAKWAH BEBAS!SEMUA ORANG WAJIB BERDAKWAH!!

3- Persamaan iaitu ikatan ukhuwah akan terus kukuh jika manusia merasai atau mempunyai sifat persamaan diantara satu sama lain

Bagaimana dengan perlaksanaan??

Mengutamakan sahabat dengan harta bendanya. Jika tidak mampu dia berikan apa yang lebih dari hajatnya

 Bersegera membantu sahabat yang memerlukan bantuan kita

       Menyembunyi rahsia sahabatnya

       Menutup keaiban sahabatnya

      Meninggalkan berbantah-bantah

       Tidak suka sindir menyindir dan perli memperli

       Sentiasa mendoakan sahabatnya didalam senang dan susah

       Sentisasa melafazkan dengan perkataan “inni uhibbuka fillah” yang bermaksud sesungguhnya aku mencintai kamu kerana Allah

       Sentisa bertanya khabar melalui sms , email dan sebagainya.

Ya!anda perlu sensitif! Jangan terlalu pentingkan diri,kerana tiada manusia boleh hidup bersendirian……percayalah.

“Dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat itu, sebagai orang-orang yang bersaudara.” (Ali ‘Imran 3: 103)

ANDA NAK TAHU,Ukhwah pun ada virus!

MENURUT Abu ‘Ashim Hisyam bin Abdul Qadir Uqdah dalam bukunya VIRUS-VIRUS UKHWAH,kalau anda mahukan ukhwah anda terkena virus,silalan praktis points di bawah:

1.Berbicaralah pada Saudaramu dengan Nada yang Tinggi dan Kasar

Dan lunakkanlah suaramu, sesungguhnya suara yang paling jelek adalah suara keledai” (Luqman 31: 19)

2.Jangan Mendengar dan Jangan Menghargai Pendapatnya ‘Atha’

(ulama Salaf) pernah mengatakan; “Ada orang yang memberitahuku tentang suatu hadith, padahal aku telah mengetahuinya sebelum dia dilahirkan lagi, namun kesopanannya mendorongku untuk tetap mendengarnya hingga selesai.”

3.Selalulah Berbantahan dengannya walaupun Sekecil-kecil Perkara

“Tiada kaum yang menjadi sesat setelah mendapat petunjuk kecuali kerana mereka suka saling berbantah-bantahan. “ (HR Ahmad, Tirmidzi dan Ibnu Majah)

4.Kritiklah dengan Keras Sehingga Perasaannya Terluka.

Dr Abdullah Al Kathir pernah menceritakan; “Semua orang menyukai siapa saja yang memperbetulkan kesalahannya tanpa melukai perasaannya.” Seorang pensyarah sedang mempersiapkan bahan ceramah yang akan disampaikan di dalam sebuah forum. Namun, bahan yang berhasil disusun olehnya terlalu panjang dan ‘detail’ sehingga mungkin akan membosankan para pendengar. Dia pun meminta penilaian isterinya, “Bagaimana pendapatmu mengenai bahan ceramah ini?” Dengan penuh bijak si isteri menjawab: “Bahan ceramah ini lebih layak dan sangat baik jika menjadi artikel untuk sebuah majalah ilmiah yang mengkaji tema-tema spesifik.” Isterinya secara berhikmah, mengkritik bahan itu terlalu panjang…

5.Tegurlah Kesalahannya di Depan Orang Lain(Lagi ramai lagi BAGUS!)

Imam Syafi’i pernah bersyair, “Nasihatilah diriku di kala aku sendiri Jangan kau nasihati aku di tengah keramaian Kerana nasihat di hadapan umum Adalah sebahagian dari penghinaan Yang tidak suka aku mendengarnya Jika engkau enggan dan tetap melanggar kata-kataku Maka jangan menyesal jika aku enggan menurutimu

6.Perbanyakkan ‘Negative Thinking’ kepadanya dan Jangan Maafkan Kesalahannya

Fudhail bin ‘Iyadh berkata, “Siapa mencari sahabat tanpa cacat, nescaya sepanjang hidupnya tidak mendapat sahabat.”

Hasan bin Wahb berkata: “Di antara hak-hak ukhuwah adalah memaafkan kesalahan sahabat dan terbuka atas segala kekurangannya.”

7.Jika ada Aib atau Rahsia yang Diketahui, Maka Sebarkanlah kepada Orang Ramai

“Jika seseorang diberitahu oleh sahabatnya mengenai suatu hal, lalu ia pergi, maka hal tersebut telah menjadi amanah (rahsia yang mesti dijaga) baginya.” (HR Daud, Tirmidzi dan Ahmad)

8.Mudahlah Untuk Berprangsangka yang Bukan-bukan Tentang Dirinya

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa” (Al Hujurat 49:12)

Umar Al Khattab pernah berkata, “Janganlah berprasangka terhadap setiap ucapan yang keluar dari lisan saudaramu kecuali dengan prasangka yang baik, selama kamu masih mendapatkan celah kebaikan dalam ucapannya itu.”

Tu dia virus-virus ukhwah..nauzubillahinminzalik…

banyak yang kita perlu perbaiki dalam perhubungan sesama manusia..

banyak hak yang perlu ditunaikan..

agak di akhirat kelak tiada yang menuntut hak ukhwah mereka..

disini ana nak minta maaf andai ana tidak menunaikan hak-hak sahabat-sahabat ana dalam berukhwah..

banyak kelemahan yang perlu diperbaiki..😦

Salam ukhwah dari ana..🙂

ILOVEYOUALL FOR THE SAKE OF ALLAH SWT!

Posted in Tarbiyah! | Leave a comment

Jodoh dan …

Bismillahirrahmannirrahim…

AMARAN:entry ini sebagai digestion selepas ana membuat sedikit pembacaan dan pesanan2 dari senior2.Pesanan untuk diri sendiri dan semua.Jangan fikir yang bukan-bukan😀

Sebelum ini,ana selalu fikir.. “Whose name is written for me in Luh Mahfuz“…Misteri sungguh persoalan ni..

Allah SWT sahaja yang tahu Jawapan kepada soalan itu.Tipu sangat orang lain tak pernah terfikir tentang siapakah yang bakal hidup dengan mereka nanti..

Tetapi,setakat manakah kita perlu resah dalam hal “remeh” seperti ini?

“REMEH??”,terpana seorang senior ana yang telah berkahwin setelah ana kata bab jodoh ini adalah bab yang remeh.

“Perkara seperti ini bukan remeh amy.Bab kahwin ini perlukan banyak urusan.Sebab kahwin melibatkan urusan kita dengan pihak ‘sana’ bersetuju untuk hidup bersama dan automatically urusan kita dengan Allah sebab kita pilih orang tu sebagai pasangan hidup kita dan kitalah yang akan bertanggugjawab mendidik pewaris-pewaris agama Islam nanti.Berat tanggungjawab tu.”kata senior itu lagi.

Ya.Sebab itulah pentarbiyahan diri mesti dimulakan daripada sekarang.Kadang-kadang,sedap-sedap je kita cakap kita nak kahwin cepat-cepat. Tapi sudah cukupkah dengan ilmu kita untuk berkahwin?

Tapi jangan terasa terlalu inferior dengan persoalan di atas.Masih ada masa kita untuk belajar.Masih ada peluang untuk bertaubat.Masih ada ruang untuk cinta Allah SWT.

(surah Ali Imran:190)

GENGGAMKAN DULU CINTA ALLAH SWT,BARULAH ALLAH SWT AKAN PELIHARA KITA DENGAN JALAN YANG BETUL DAN PILIHAN YANG BETUL.

Ada yang mengatakan hidup bercouple ni best.

Best ke? apa yang ana tahu,hidup bercouple lagi terseksa.

Sebab Allah dah tarik nikmat antum untuk merasakan Syurga Cinta itu.


Seandainya ada antara kita yang sudah terjebak dalam budaya bercouple,

LETAKKANLAH CINTA ALLAH DAN RASULULLAH NO 1.IBU BAPA NO 2. dan seterusnya ikut antum laa..

Sekiranya tidak mampu,jangan lah antum semua berani melepasi batas dalam ISLAM..

Takut nanti Allah tarik segala nikmat dan gantikan dengan azab..Allah SWT pun ada sifat cemburuNya..

Percayalah azab Allah SWT itu pedih..

Tengoklah bila orang yang putus cinta hilang kewarasan akalnya hingga sanggup bunuh diri..

Orang yang khayal dengan cinta sampai angka bayi  luar nikah sudah sampai 84 bayi  dilahirkan setiap hari..

Orang yang angau bercinta sanggup lari dari rumah tanpa memikirkan ibu bapa yang membesarkan mereka..

Pedih,Sedih…Allah SWT tahu apa yang terbaik untuk kita.

Tak nak ke rasa Syurga Cinta yang Allah janji kan kepada orang yang beriman kepada janji-janjinya?

Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji,dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk perempuan-perempuan yang keji,sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik,dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia(SYURGA)“(surah An-Nur:26)

Teringat pesanan kak Fatimah Syahra

“Anda mendapat syurga sebelum kahwin..Allah SWT akan tarik syurga lepas kahwin..”

Ada jugak yang mengatakan kepada ana “amy,ko tak nak aim sape-sape ke untuk calon suami?”

Soalan yang susah nk jawab walaupun jawapan nya belum ada.😀

Tetapi ana ada terbaca pesanan seorang sister daripada Middle East country ni..

“If you like someone for a good reason such as because you see he is REAL MUSLIM and the reason is not contradictory to ISLAM,that love would be bloomed and translated to love for Allah.InsyaAllah”

BUT THE REASON MUST BE GOOD!

ALLAH SWT  tahu isi hati kita sebab ALLAH SWT MAHA MENGETAHUI.

ada satu poem yang ana jumpa dalam tumblr seseorang..

FOR HIM TO HER.

Our hands are beautiful,
I’m afraid to hold it, now.
cause’ if one day we are meant to be together,
I promise you I will hold them till Jannah.
Your hijab is wonderful
I couldn’t even see a hair.
But I promise you if we are meant to be together,
My secrets will be yours to keep.
And yours will be mine to keep.

Allah…Islam is so beautiful..

ni pesanan untuk kita.


Wallahualam🙂

p.s :mesti ada yang tanya adakah ana dah bersedia untuk berkahwin.jawapan:belum sampai Allah SWT kata :this is the time for u amy🙂

Posted in Tarbiyah! | 3 Comments

Wasiat Allah SWT kepada Rasulullah SWT

Wasiat ALLAH Subhana wa Ta’ala Kepada Nabi Muhammad Shallallahu Alaihi wa Sallam

Dari Nabi S.A.W., “Pada waktu malam saya diisrakkan sampai ke langit, Allah S.W.T telah memberikan lima wasiat, antaranya :

  • Janganlah engkau gantungkan hatimu kepada dunia kerana sesungguhnya Aku tidak menjadikan dunia ini untuk engkau.
  • Jadikan cintamu kepada-Ku sebab tempat kembalimu adalah kepada-Ku.
  • Bersungguh-sungguhlah engkau mencari syurga.
  • Putuskan harapan dari makhluk karena sesungguhnya mereka itu sedikitpun tidak ada kuasa di tangan mereka.
  • Rajinlah mengerjakan sembahyang tahajjud kerana sesungguhnya pertolongan itu berserta qiamullail.

Ibrahim bin Adham berkata, “Telah datang kepadaku beberapa orang tetamu, dan saya tahu mereka itu adalah wakil guru tariqat. Saya berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepada saya, yang akan membuat saya takut kepada Allah S.W.T.

Lalu mereka berkata, “Kami wasiatkan kepada kamu 7 perkara, iaitu :

  • Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat akan kesadaran hatinya.
  • Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata hikmah darinya.
  • Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.
  • Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat khusnul khatimahnya.
  • Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya.
  • Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim janganlah kamu harapkan sangat kelurusan agamanya.
  • Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah harapkan sangat akan keredhaan Allah daripadanya.”

 

Posted in Tarbiyah! | Leave a comment

Jaulah dan mereka.

 

This is my first entry.. Dari Tumblr ke WordPress! harap-harapnya istiqamah sampai bila-bila dalam berblog ni,

mashaAllah,subhanaAllah..perjalanan ke London yang mengambil masa 2 jam memang berbaloi..ada sebab kenapa Allah SWT jadikan perjalanan ini sungguh adventurous,main redah dan alhamdulillah

JAULAH kali ini penuh dengan TARBIYAH..

lapo..

Geng2 Meriah😀

 

Dari Rumah Tasneem–>MSD—>Bayswater—->Shepherd Bush Market—>Big Ben

—->Tower Hill—->Taman permainan(**)—->KFC—>balik..

Dah rindu kalian semua..bila lagi lah nk jumpa..

Atiqah said “Alhamdulillah..tercapai jugak cita-cita kita sampai dan berkumpul di sini..ni lah yang kita idam-idamkan sebelum A-Level dulu”

Yes..Thanks to Allah for giving us the oppurtunity to gather and keep the ukhwah Stronger..

Walaupun penat berjaulah,petang-petang dok angkut barang semua,tapi  masih lagi bertahan untuk solat berjemaah,tadarrus sebelum tidur,sharing dengan kak Kimah..PERGH!kalau lah tradisi seperti ini diteruskan..

diteruskan sampai ke akhir hayat..MashaAllah..banyaknya ganjaran yang Allah bagi..

 

:)

ingat pesan kak Kimah..kalau ukhwah ini berpaksikan dasar Allah SWT..memang akan diduga.Mesti akan ada salah faham,tersalah kata,teremosi lebih dan sebagainya.

tak kira lah macam mana pun dugaan tu..

BERLAPANG DADA LAH..

Pasakkan Niat dalam Hati hanya keranaNya.

sayang korang semua..

Tribute to all Alukians..

insyaAllah..Ukhwah Fillah.. hingga ke syurga🙂

p/s:terima kasih warga rumah tasneem…..

“Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.” (Al-Hujurat: 10)

Posted in Tarbiyah! | Leave a comment

Hello world!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

Posted in Tarbiyah! | Leave a comment