Jodoh dan …

Bismillahirrahmannirrahim…

AMARAN:entry ini sebagai digestion selepas ana membuat sedikit pembacaan dan pesanan2 dari senior2.Pesanan untuk diri sendiri dan semua.Jangan fikir yang bukan-bukan😀

Sebelum ini,ana selalu fikir.. “Whose name is written for me in Luh Mahfuz“…Misteri sungguh persoalan ni..

Allah SWT sahaja yang tahu Jawapan kepada soalan itu.Tipu sangat orang lain tak pernah terfikir tentang siapakah yang bakal hidup dengan mereka nanti..

Tetapi,setakat manakah kita perlu resah dalam hal “remeh” seperti ini?

“REMEH??”,terpana seorang senior ana yang telah berkahwin setelah ana kata bab jodoh ini adalah bab yang remeh.

“Perkara seperti ini bukan remeh amy.Bab kahwin ini perlukan banyak urusan.Sebab kahwin melibatkan urusan kita dengan pihak ‘sana’ bersetuju untuk hidup bersama dan automatically urusan kita dengan Allah sebab kita pilih orang tu sebagai pasangan hidup kita dan kitalah yang akan bertanggugjawab mendidik pewaris-pewaris agama Islam nanti.Berat tanggungjawab tu.”kata senior itu lagi.

Ya.Sebab itulah pentarbiyahan diri mesti dimulakan daripada sekarang.Kadang-kadang,sedap-sedap je kita cakap kita nak kahwin cepat-cepat. Tapi sudah cukupkah dengan ilmu kita untuk berkahwin?

Tapi jangan terasa terlalu inferior dengan persoalan di atas.Masih ada masa kita untuk belajar.Masih ada peluang untuk bertaubat.Masih ada ruang untuk cinta Allah SWT.

(surah Ali Imran:190)

GENGGAMKAN DULU CINTA ALLAH SWT,BARULAH ALLAH SWT AKAN PELIHARA KITA DENGAN JALAN YANG BETUL DAN PILIHAN YANG BETUL.

Ada yang mengatakan hidup bercouple ni best.

Best ke? apa yang ana tahu,hidup bercouple lagi terseksa.

Sebab Allah dah tarik nikmat antum untuk merasakan Syurga Cinta itu.


Seandainya ada antara kita yang sudah terjebak dalam budaya bercouple,

LETAKKANLAH CINTA ALLAH DAN RASULULLAH NO 1.IBU BAPA NO 2. dan seterusnya ikut antum laa..

Sekiranya tidak mampu,jangan lah antum semua berani melepasi batas dalam ISLAM..

Takut nanti Allah tarik segala nikmat dan gantikan dengan azab..Allah SWT pun ada sifat cemburuNya..

Percayalah azab Allah SWT itu pedih..

Tengoklah bila orang yang putus cinta hilang kewarasan akalnya hingga sanggup bunuh diri..

Orang yang khayal dengan cinta sampai angka bayi  luar nikah sudah sampai 84 bayi  dilahirkan setiap hari..

Orang yang angau bercinta sanggup lari dari rumah tanpa memikirkan ibu bapa yang membesarkan mereka..

Pedih,Sedih…Allah SWT tahu apa yang terbaik untuk kita.

Tak nak ke rasa Syurga Cinta yang Allah janji kan kepada orang yang beriman kepada janji-janjinya?

Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji,dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk perempuan-perempuan yang keji,sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik,dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik.Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia(SYURGA)“(surah An-Nur:26)

Teringat pesanan kak Fatimah Syahra

“Anda mendapat syurga sebelum kahwin..Allah SWT akan tarik syurga lepas kahwin..”

Ada jugak yang mengatakan kepada ana “amy,ko tak nak aim sape-sape ke untuk calon suami?”

Soalan yang susah nk jawab walaupun jawapan nya belum ada.😀

Tetapi ana ada terbaca pesanan seorang sister daripada Middle East country ni..

“If you like someone for a good reason such as because you see he is REAL MUSLIM and the reason is not contradictory to ISLAM,that love would be bloomed and translated to love for Allah.InsyaAllah”

BUT THE REASON MUST BE GOOD!

ALLAH SWT  tahu isi hati kita sebab ALLAH SWT MAHA MENGETAHUI.

ada satu poem yang ana jumpa dalam tumblr seseorang..

FOR HIM TO HER.

Our hands are beautiful,
I’m afraid to hold it, now.
cause’ if one day we are meant to be together,
I promise you I will hold them till Jannah.
Your hijab is wonderful
I couldn’t even see a hair.
But I promise you if we are meant to be together,
My secrets will be yours to keep.
And yours will be mine to keep.

Allah…Islam is so beautiful..

ni pesanan untuk kita.


Wallahualam🙂

p.s :mesti ada yang tanya adakah ana dah bersedia untuk berkahwin.jawapan:belum sampai Allah SWT kata :this is the time for u amy🙂

About AmyZulkiflee

your gold is your religion,your adornment is your moral attitude,your wealth is your good manners :)
This entry was posted in Tarbiyah!. Bookmark the permalink.

3 Responses to Jodoh dan …

  1. Izzah Ku says:

    amy..mantap!!

  2. huhu..izzah..tq.just sharing2 yang amateur je.*segan2*

  3. wan says:

    nice..! walaupon sy tahu jodoh itu ketentuan Allah.. hati sy makin lega ble bce post ni.. hahaha.. tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s