Uni manakah yang bakal ku jejak?(UK edition-PART 1)


Salam wbt…alhamdulillah..dah 7 bulan saya menjejaki bumi United Kingdom..pada mulanya rasa takut..Takut culture shock,takut salah pilih uni,takut terguna duit lebih daripada KPM bagi,dan takut macam2!😦 tapi alhamdulillah…🙂 banyak bantuan yg Allah SWT salurkan dan banyak juga bantuan daripada kawan-kawan dari segi tarbiyah,semangat dan sebagainya..

Dengar cerita adik-adik tengah pening nk carik universiti mana hendak dituju,betul ke?

Di sini saya dan kawan-kawan ingin share sedikit tentang beberapa universiti yang di United Kingdom ni..

Kita mulakan dengan

UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON

Yg colour biru tu bus Uni soton..leh jalan g mane2 je.Pakcik driver bus yang sentiasa berpakaian smart dan ceria selalu😀.kalau duduk hall,xpayah dah bayar bas!travel g mane2 around soton,just touch your student id then GO!🙂

ni la senior2 korg kat soton dan menerajui Malaysian Student Association

Okay.Sekarang kita cerita mengenai Life pula:

  • Southampton telah diberikan kadar rate C.
  • InsyaAllah semua duit cukup kalau pandai berjimat dan bawa bekal ke kelas setia hari.
  • Rumah yang paling mahal adalah £87-92 per week (Hall) dan yang paling murah £52 per week(rumah biasa)
  • Makanan halal senang je nk cari insyaAllah
  • tapi di Soton bukan lah bandar sebesar London dan Birm.Tetapi disini lah tempat paling harmoni untuk belajar.jauh dari kesibuka bandar dan sebagainya.🙂

Academic:

  • Depends on each subject.kalau Mathematics dan Actuarial Science,korang semua kena siapkan 4 assignments every week sampai lah cuti dan sampai lah korang dah grade…nampak susah..but alhamdulillah..kami survive jgk🙂
  • Chemistry dan Engineering, every week ada lab dan report yg perlu dihantar.tetapi ada juga yg every two weeks.but it depends on your course.Dont Worry..walaupun di Soton nampak Hectic,but still,korang akan dapat Scholarship(untuk all maths,chem and some of engineering students) every 3 months ikut results Alevel korang smpai lah korg graduate.(tapi dengan syarat,jangan repeat SEMESTER EXAM)
  • EXAMSSS….Di Soton ada 2 kali exam dalam setahun iaitu selepas winter holiday dan sebelum summer holiday(Semester exam).

Miscellaneous

  • Tahun ini insyaAllah akak dan Asyraf Zulazni(Skod daripada KMB) akan memegang MSA.kalau ada apa-apa ketidak jelasan boleh lah contact akak +44736972113 @ +60135938663.atau add akak kat skype amy_buffy1990@yahoo.com.untuk students KYUEM,boleh contact Hanisah Hanapi (+447510866994) @ maxsah_n2@yahoo.com.
  • MSA akan membuat pelbagai aktiviti.Amat-amat dialu-alukan kedatangan korang semua!!🙂

UNIVERSITY OF SHEFFIELD

ni lah peneraju SMSA

Family Sheffield🙂

Info menarik tentang LIFE AT SHEFFIELD:

  • merangkap no 3 of the Lowest Living City.Bak kata saudara Asyraf, makanan halal senang nak cari sebab semua kedai halal dekat-dekat je.Daging dan ayam halal sangat lah murah.
  • Biasa nya student malaysia yang datang ke Sheffield tak duduk hall sebab banyak sangat rumah yang murah-murah. Ada yang £175 je sebulan termasuk la bil gas,air dan elektrik
  • Kalau nak duduk hall pun xde masalah.sebab Hall di Sheffield adalah antara Hall terbaik di UK.sila rujuk link ini.
  • xperlukan bus untuk ke kelas sebab terlalu dekat dengan perkampungan Melayu Sheffield.Kata Asyraf lagi,Sheffield merupakan kawasan no 3 yang paling ramai melayu.ada advantage juga tu.🙂

ACADEMIC:

  • Library di University of Sheffield akan dibuka selama 24 jam.
  • Bak kata Asyraf,Senior2 di Sheffield sangat pemurah dengan nota-nota sama ada hard copy dan soft copy.Konklusinya,xperlu risau untuk tolong apa-apa dengan senior dari segi academic
  • Exam di Sheffield sama macam di Soton.

MISCELLANEOUS

  • Seandainya kalian ada kemusykilan,bolehlah berhubung dengan saudara Asyraf +447598789396 atau Hilman +447747498092 atau saudari Hidayu +447908970544

UNIVERSITY OF BIRMINGHAM

Ni lah senior2 maths di Birmingham🙂

Winter time!!

Okay..akak nk ceritakan sedikit tentang LIFE DI BIRMINGHAM(based on Nada’s story):

  • Kawasan Kadar C
  • Birmingham is the 2nd largest City in the UK after London City.Besar sangat Birmingham!akak pernah pergi dan ramai muslims di situ.MashaAllah~
  • Orang selalu datang Birm untuk shopping.So,beware!😀
  • Nak cari makanan halal di Birmingham sangat lah senang sebab populasi Muslim sgt besar.Nak cari jubah,tudung,stokin dan sebagainya untuk keperluan muslim sangatlah senang di Birmingham.
  • Kalau ada junior-junior yang nak datang Birm,insyaAllah boleh contact senior-senior.Mereka boleh uruskan insyaAllah.
  • Hall di Birmingham agak mahal. So, preferable untuk duduk luar.

ACADEMIC

  • Di Birmingham,peperiksaan memang lain dari Soton dan Sheffield.Academic assessment per year bukan per semester.
  • Tapi advantagenya,semasa orang lain tengah exam,anda boleh lah pergi bercuti.Cuma ‘sakit’ sedikit semasa nk exam nanti lah.sebab kena belajar untuk one year syllabus🙂
  • Di Birmingham ada ramai senior maths.Harap-harap ini boleh membantu pelajar-pelajar maths yang nk ke Birmingham.InsyaAllah

MISCELLANEOUS

UNIVERSITY OF LANCASTER

nilah kakak2 korang kat Lancaster

Life @ Lancaster:

  • Kawasan Kadar C
  • Accomodation on campus quite expensive & every year naik, around £80 untuk bilik yang semua kena share dan ada sink. Tu paling murah utk 2011/12 tp so far kalau nk duk kt dlm, still best, sangat lah dekat dgn lecture hall. Kalau duduk off campus, boleh juga dapat yang murah around £60 exclusive (bil2 tu leceh n uruskn even totally murah lg), n £75 utk inclusive.
  • Kalau duduk di luar, semuanya dekat, boleh jalan kaki nak ke City, except university, 45 min nk jalan. So, utk buspass, £200 pound untuk 3 term time dan untuk yang tidak ada buspass, £2.25 return setiap hari. So, these are the options to buy buspass if choose to stay off campus.
  • Makanan halal agak sukar untuk di cari.kalau nak makanan halal di restoran dan sebagainya boleh je nak ke Preston.Dont Worry lah🙂

Academic

  • Assessment di University of Lancaster adalah mengikut tahun dan bukan mengikut semester.Jadi adik2 semua boleh lah berehat2 sewaktu org2 lain periksa semester,tapi mesti bekerja keras untuk setiap kali exam🙂
  • Kata kak Faridah Ismail,department physics nampak macam advanced sedikit sebab boleh print notes dan sebagainya di department tersebut!mashaAllah best!
  • Untuk mathematicians,online assignment dan assignment amat-amatlah penting dan akan carry mark dan markah tersebut akan dibawa ke final exam marks🙂
MISCELLANEOUS
  • Untuk keterangan lanjut,bolehlah menghubungi kak Faridah Ismail yang sentiasa mengalu-alukan kedatangan adik-adik🙂.ini nombor beliau +447926415127
UNIVERSITY OF CARDIFF

ni la dia puteri2 cardiff🙂
Okay let me write in English…

Cardiff University

Student Life

Cardiff is a thriving and attractive city which is widely recognised as an outstanding place in which to live and study. It combines all advantages of a compact, friendly and inexpensive location with the cultural and recreational facilities of modern capital city.

Everything is within walking distance. This is what common Malaysian students say and it is true. If you live in university accommodation usually it takes you 5 to 15 minutes to the university building. Malaysian students who live in commercial house use bicycles to the lectures, taking them about 10 – 30 minutes.

Halal food and mosques are everywhere. You can pick different buffet restaurant for different 7-days a week. The nearest park is Cardiff Bute Park, this is where Malaysian student play soccer and Frisbee, or having a barbeque picnic. Good road and rail links with the rest of the UK. Cardiff is connected to Megabus links which is the cheapest bus service in UK.

Cardiff Nusantara Network(CNN) and MSSCF both are main Malaysian undergraduate organisation. CNN is where you want to socialize with other Malaysian, Bruneian and Indonesian while MSCCF is handling cultural and sports event.

Don’t like a hectic life style like Kuala Lumpur and London. Come to Cardiff and you’ll understand what freedom is.

Examintation

Medic – 1 exam period per year + placement to hospital.

Engineering – 1 exam period per semester + coursework.

Other Courses – usually has 1 exam period per semester + coursework. But some course does not have any exams at all

Accomodation

You have two choices which is University Residence or Commercial Residence. But it is advisable to 1st Year students to live in University Residence.

Pro and Cons

University Residence

-Usually near to University Building

-Cost includes all bills and cleaner will come to your residence every week.

-Any problem just contact the Residence Manager

-You have to cook by your own

Commercial Residence

-cheaper than University Residence

-live and cook together with your friends in the same house

-quite far compared to University Residence
Living cost

University Accommodation (cheapest) – £280 per month but usually includes all bills (electric, gas, water, internet etc.)

Commercial House (depends on Area)
Riverside (15-30 minutes to University Building) – Average £160 per month excludes bills. If includes all bills and food £200-£250
Others Area – £200 – £300

Food

Self-catered – £20 to £50
Outside £100 – £200

Bicycles

New – £100 – £400
Second – £25 – £60

Bus

For academic purpose, only Medic students need to use bus service when they go to the placement

Basic Instruments – £50

 

Contact Person

1. Abdul Aziz Sapiai (CNN)

FB: Abdul Aziz Sapiai

Email: az_aas@yahoo.com.my

2. Muhammad Amir Hashim (CNN)
FB: Amir Hashim Soksek KYUEM

Email: kidaichi123@yahoo.com

3. Nur Jannah Mohamad (CNN)

Facebook: Nur Jannah Mohamad

Email: jannah.mohamad@yahoo.co.uk

 Cardiff Bay, take a tour on a bout

Queen Street, main shopping walk way

 Cardiff Bute Park, where Malaysian jogs, play soccer and have a picnic

Cardiff Castle

Okay adik2..sekian dahulu daripada kami..

insyaAllah next entry will be University of York,University of Sussex,University of Nottingham,University of York,University of Manchester,Queen’s University Belfast!

Tunggu ye..🙂

p/s:adik2 dah boleh start khatam kan past years physics n etc…baca betul2 soalan k🙂

Jangan Lupa sembahyang,dan yang non-muslim, Just Pray,It might ease our hardship🙂



About AmyZulkiflee

your gold is your religion,your adornment is your moral attitude,your wealth is your good manners :)
This entry was posted in khas utk junior and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s